Vergangenen Winter brach der Masten der Hochstuhlstation aufgrund hoher Sturmspitzen und starken Schneedrucks. Zum Glück waren die Schäden relativ gering und die Station konnte wieder in Gang gesetzt werden. Die Wetterdaten sind nun auf der Homepage abrufbar. Vielen Dank für die Instandsetzung an Manca, Grega, Willi, Marijan und Arno!

 

15. in 16. maja 2013 je bilo v kraju St. Georgen am Längsee severno od Celovca redno letno srečanje sodelavcev avstrijskih lavinskih služb (http://www.lawine.ktn.gv.at/276374_DE), ki ga je tokrat gostila Koroška lavinska služba (LWD Kärnten). Udeležili so se ga predstavniki vseh zveznih dežel, v katerih deluje lavinska služba ter gostje, predstavniki iz Južne Tirolske in Slovenije. Slovensko zastopstvo smo sestavljali sodelavci GIAM ZRC SAZU, ki sodelujemo v čezmejnem projektu SI-AT Naravne nesreče brez meja (NH-WF - http://www.natural-hazards.eu) v okviru katerega smo vso sezono pripravljali poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke ter kolegi z ARSO, ki skrbijo za pripravo obvestil o snežnih razmerah in plazovih.

Na dvodnevnem srečanju je več kot 30 udeležencev prisluhnilo zanimivim predstavitvam sodelavcev lavinskih služb posameznih zveznih dežel, ki so že pripravili prvo analizo lavinskih nesreč in dogodkov pravkar minule sezone.

Precejšen del srečanja je bil namenjen  izmenjavi izkušenj in predstavitvi tehničnih in nekaterih organizacijskih novosti za prihodnjo sezono. Ob koncu so se udeleženci posvetili uskladitvi vsebin in podobe skupnega poročila za sezono 2012/13. Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili slovenskim predstavitvam in bi začudeni nad tem,  da še vedno nimamo ustrezne lavinske službe tudi pri nas  oz. v tem delu Alp. Na koncu so nas gostitelji prijazno povabili k pripravi istovrstnih prispevkov za slovenski del Alp, na kar smo se z veseljem odzvali.

 

Vendarle velja na koncu omeniti, da so imeli pri naši severnih sosedih letos 25 smrtnih žrtev (največ – 13, na Tirolskem), kar je nekje okrog povprečja oz. v pričakovanem obsegu. Pri nas pa, kot že nekaj časa vemo, kar štiri, kar je precej več od povprečje (1-2 oz. včasih tudi več let brez…).

Letošnja snežna sezona je bila v marsičem nadpovprečna, žal tudi po številu lavinskih žrtev in izredni dogodkih s snežnimi plazovi.

 

Miha Pavšek

GIAM ZRC SAZU

foto: Miha Pavšek in Manca Volk

© 2014 << NHWF - NEWS BLOG Suffusion theme by Sayontan Sinha