Manca

 

Mednarodni lavinski tečaj v okviru projekta »Naravne nesreče brez meja«

Konec minulega tedna, natančneje v soboto in nedeljo 1.–2. marca 2014 je potekal v  planinskem domu na Zelenici nad Ljubeljem lavinski tečaj. Organizatorji so nekaj manj kot 30 udeležencem posredovali teoretična in praktična znanja iz gibanja v odprti zasneženi pokrajini, predvsem pa, kako se izogniti snežnim plazovom. Del predavanj je bil namenjen tudi kurativi oziroma iskanju in reševanju zasutih ter pravilni oskrbi ponesrečenca, ki ga odkopljemo izpod plazovine. Tečaj je del čezmejnega projekta  »Naravne nesreče brez meja«, katerega vodilni partner je avstrijski Zvezni urad za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG), v njem pa sodelujejo še  dva slovenska in en avstrijski partner. 

„Znanje lahko reši življenje,“ je poudaril Arno Studeregger, lavinski strokovnjak ZAMG-a,  „veliko lavinskih nesreč se zgodi zaradi tega, ker so obiskovalci vzpetega sveta  slabo obveščeni ter zaradi nepoznavanja terenskih značilnosti in vremenskih ter snežnih razmer. Na tovrstnih tečajih skušamo udeležencem pokazati, kakšna je ustrezna priprava na turo v snežnih razmerah, pa naj si bo to smučarska ali pa pohodniška.“ Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU ga je dopolnil: „V okviru projekta javno dostopni podatki z vremenskih postaj na območju Srednjih Karavank in redni lavinski bilten za to območje so odlično izhodišče in popotnica za nadgradnjo znanja in poznavanja  snežnih plazov. Za preprečevanje tovrstnih nesreč pa je bistvena preventiva, ki se začne ali nadaljuje ravno na takšnih tečajih in bi morala biti za vse obiskovalce gora vseživljenjska.“

Skupni lavinski tečaj slovenskih in avstrijskih partnerjev

Lavinski tečaj se je odvijal na območju, kjer domujejo tudi številni snežni plazovi, ki pa so bili minuli, snežno‑megleni vikend večinoma nedejavni. Zato pa toliko bolj predavatelji – med njimi tako lavinski strokovnjaki projektnih partnerjev kot tudi člani DGRS Tržič in GRZ Slovenije – in udeleženci tečaja. Poleg klasičnih tem, kot sta iskanje zasutih s plazovno žolno in sondo, izdelava ter analiza prereza snežne odeje, so se udeleženci seznanili tudi z nekaterimi novostmi na področju lavinske preventive in zaščite. „Poskušali smo pokazati, kako iz vse večjega števila informacij in podatkov o vremenu, snegu in snežnih plazovih na spletu in v medijih izluščimo za našo turo najpomembnejše. Ukvarjali smo se tudi z možnostmi in omejitvami uporabe informacij, ki temeljijo na vse bolj številnih pametnih napravah z vgrajenim GPS-sistemom in nam omogočajo natančno lociranje v pokrajini,“ je nadaljeval lavinski strokovnjak z ZAMG-a.

Karavanke: toliko snega kot letos le na vsakega pol stoletja

Letošnjo zimo so Karavanke zasnežene kot že dolgo ne, pri domu na Zelenici je te dni več kot 2 metra snega.  Miha Pavšek: „Statistično gledano je tako veliko snega, v visokogorju ga je še okrog meter več, le na vsakih 50 let. Zato imamo občasno težave z merilnimi napravami na tamkajšnjih vremenskih postajah, ki delujejo v okviru projekta, saj so trenutno nekatere tudi več kot meter pod površino snežne odeje. Po drugi strani pa smo z novimi postajami pridobili veliko zanimivih podatkov, ki kažejo, da sta vreme in z njim podnebje v tej visokogorski pokrajini drugačna kot pa v sosednih Julijskih in Kamniško‑Savinjskih Alpah.“

Zasnežena gorska pokrajina je najprimernejša učilnica  

Udeleženci so uvodni sobotni predavanji nadgradili z obsežnim delom na terenu, kjer so spoznali rokovanje in uporabo – vsak svoje, seveda – plazovne žolne in iskanje s pomočjo sonde ter odkopavanje ob pomoči lopate, zadnjega sestavnega dela tako imenovanega lavinskega ali plazovnega trojčka oz. obvezne opreme v zasneženih gorah. Posebej zahtevno je branje zgodovine snežne odeje in njegovo nadaljevanje – preizkus stabilnosti posameznih plasti v njej oziroma verjetnosti za sprožitev snežnega plazu ali na kratko:  koliko, kdaj in kje lahko zdrsnejo snežne gmote oziroma kdaj je še čas, da obrnemo in preprečimo, da bi zdrsnili z njimi tudi mi. O napravah z vgrajenim GPS-sistemom že vemo nekaj, manj pa o tem, kaj od tega in kdaj uporabiti v zasneženi pokrajini ter kako zanesljivi so tovrstni podatki. Kljub ustrezni opremi in izkušnjam, lahko naredimo za svojo varnost pred snežnimi plazovi vedno še nekaj več, o čemer nas je na zadnjem večernem predavanju podučil prekaljeni lavinski praktik.

V nedeljskem jutru smo prisluhnili še predavanjema o vremenskih informacijah v času snežnih razmer ter o lavinskih biltenih kot sestavnemu orodju varstva pred snežnimi plazovi. Ob zaključku so nam člani DGRS Tržič pokazali še reševanje zasutega v plazu z lavinskim psom, predstavnik trgovine z gorniško opremo pa delovanje ABS – lavinske zračne blazine, ki je vse bolj priljubljena med »freeriderji« – ljubitelji smučanja po nedotaknjenem snegu izven urejenih prog.  Med udeleženci so bili tako začetniki zimskega gorništva kot tudi taki, ki so že imeli opravka s snežnimi plazovi. Ob koncu tečaja smo si bili vsi edini o uspešnosti tečaja ter o tem, da je tovrstno izobraževanje vseživljenjsko, zato ga velja ponoviti oziroma obnavljati tovrstna znanja. Letošnja zima bo v gorah še dolga, pa čeprav šele marec ali sušec postopoma postavlja vremenske okvire nazaj na svoje mesto.

Organizatorji se zahvaljujemo vsem sodelujočim, še posebej  članom DGRS Tržič in GRZ Slovenije ter prijaznim gostiteljem – PD Tržič, ki oskrbuje planinski dom na Zelenici ter omogoča uporabo učnih pripomočkov tamkajšnjega Gorniškega učnega centra.

 

 

V imenu ekipe sodelavcev projekta  NH-WF z GIAM ZRC SAZU:

Miha Pavšek

Galerija slik

 

15. in 16. maja 2013 je bilo v kraju St. Georgen am Längsee severno od Celovca redno letno srečanje sodelavcev avstrijskih lavinskih služb (http://www.lawine.ktn.gv.at/276374_DE), ki ga je tokrat gostila Koroška lavinska služba (LWD Kärnten). Udeležili so se ga predstavniki vseh zveznih dežel, v katerih deluje lavinska služba ter gostje, predstavniki iz Južne Tirolske in Slovenije. Slovensko zastopstvo smo sestavljali sodelavci GIAM ZRC SAZU, ki sodelujemo v čezmejnem projektu SI-AT Naravne nesreče brez meja (NH-WF - http://www.natural-hazards.eu) v okviru katerega smo vso sezono pripravljali poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke ter kolegi z ARSO, ki skrbijo za pripravo obvestil o snežnih razmerah in plazovih.

Na dvodnevnem srečanju je več kot 30 udeležencev prisluhnilo zanimivim predstavitvam sodelavcev lavinskih služb posameznih zveznih dežel, ki so že pripravili prvo analizo lavinskih nesreč in dogodkov pravkar minule sezone.

Precejšen del srečanja je bil namenjen  izmenjavi izkušenj in predstavitvi tehničnih in nekaterih organizacijskih novosti za prihodnjo sezono. Ob koncu so se udeleženci posvetili uskladitvi vsebin in podobe skupnega poročila za sezono 2012/13. Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili slovenskim predstavitvam in bi začudeni nad tem,  da še vedno nimamo ustrezne lavinske službe tudi pri nas  oz. v tem delu Alp. Na koncu so nas gostitelji prijazno povabili k pripravi istovrstnih prispevkov za slovenski del Alp, na kar smo se z veseljem odzvali.

 

Vendarle velja na koncu omeniti, da so imeli pri naši severnih sosedih letos 25 smrtnih žrtev (največ – 13, na Tirolskem), kar je nekje okrog povprečja oz. v pričakovanem obsegu. Pri nas pa, kot že nekaj časa vemo, kar štiri, kar je precej več od povprečje (1-2 oz. včasih tudi več let brez…).

Letošnja snežna sezona je bila v marsičem nadpovprečna, žal tudi po številu lavinskih žrtev in izredni dogodkih s snežnimi plazovi.

 

Miha Pavšek

GIAM ZRC SAZU

foto: Miha Pavšek in Manca Volk

 

Spoštovani uporabniki poskusnega krajevnega biltena za Srednje Karavanke v snežni sezoni 2012/13,

veseli smo, da so vam naše informacije v letošnji izjemno dolgi snežni sezoni prišle prav oziroma ste jih redno uporabljali. Pa čeprav ste zaradi njih morebiti kdaj ostali doma ali pa šli drugam – tudi to je bil, poleg pravočasnega in ustreznega obveščanja, njihov namen. Z vami bomo tudi v prihodnji sezoni, pred katero pa bomo poskrbeli za prenovljeno podobo biltena in njegovo dostopnost ter zanesljivejše delovanje vremenskih postaj. Za vse pripombe/priporočila/dopolnitve nam lahko pišete na e‑naslov nh.wf.karavanke@gmail.com. Morda bomo prav z vašo pomočjo lahko v prihodnje razširili geografsko območje, na katerega se nanaša oziroma pripravljamo bilten in vključili še kakšno novo vremensko postajo, vse za še bolj varen obisk gora.

 

Čeprav je težišče naših opozoril in obvestil namenjeno snegu in plazovom, vas že sedaj seznanjamo s tem, da bodo v letošnji poletni gorniški sezoni snežišča povsod v naših gorah zaradi dolge snežne sezone z obilico snega vztrajala precej dlje kot ponavadi. Zlasti neprijetno bo njihovo prečenje ob koncu poletja, ko bodo trda in nevarna za prečenje (cepin/dereze/čelada), saj je večina zelo strmih. Prav tako vas opozarjamo na številne ostanke snežnih plazov, ki jim bomo prav tako priča še vsaj do začetka, marsikje pa tudi sredine poletja. Hoja po plazovini je lahko nevarna, saj je ta zelo raznolika in vsebuje številne primesi. Polomljeno drevje in grmovje je nevarno tudi zaradi številnih iveri (trsk), lahko pa se ob tem, ko pogleda iz plazovine tudi nenadoma sproži in vas udari, saj je bilo pred tem obteženo. Sicer pa verjamemo, da vam bodo ostanki letošnjih snežnih plazov v glavnem le zelo popestrili vaše dejavnosti v gorskem svetu. Zaradi njih bodo številni izviri to poletje še bolj živahni in vztrajni kot druga leta.

 

Srečno in varno v gorah tudi v prihodnje!

Ekipa projekta NH-WF z Geografskega Inštituta Antona Melika ZRC SAZU

 

Mrzla in precej snežena zima se končuje tudi na spodnjem robu visokogorja. Otoplitev, dežne padavine in zato težak sneg povzročajo pojav talnih plazov, ki so zaradi velike teže lahko rušilni. Nekateri talni plazovi nas nase opozorijo s svojo začetno fazo – špranjo ali zdrsno ustje oz. napoko, ki se pojavi na pobočju. Taka špranja je bila opažena tudi nad t.i. servisno cesto proti Zelenici, zato do konca snežne sezone svetujemo vzpon po nekdanji obvozni smučarski progi.

Odjuga in dežne padavine so na Zelenici že konec marca premočili snežno odejo do tal. Še posebno na nekaterih strmih prisojnih pobočjih so se že pokazale napoke talnih plazov, ki bodo ob stopnjevanju odjuge z višanjem temperatur in novimi dežnimi padavinami morda zdrsnili proti dolini.

Tak plaz je “v čakanju” tudi nad tako imenovano “servisno cesto” z Ljubelja proti Zelenici. V začetku aprila se je na sredini travnatega jugovzhodnega pobočja Malega Plota pokazala špranja v snežni odeji. Sneg je pod njo že začel polzeti, saj se špranja počasi povečuje in širi. V zadnjih dneh so se take špranje pokazale še više – po vsej širini vrha travnatega pobočja pod kratko JV steno Malega Plota.

Za tovrstne plazove je značilno, da najprej počasi polzijo (nekaj mm-cm na dan) in špranja se s tem le počasi povečuje, ob namočitvi travnate podlage (odjuga) in povečanju teže snega (dež) pa se polzenje lahko pospeši in preide v hitro sprožitev snežnega plazu.

Na tem pobočju se plazovi zaradi precejšnje naklonine in izrazito prisojne lege sicer prožijo redno – po navadi že tekom zime. V tej sezoni je sicer bilo nekajsprotnega plazenja, a so bili plazovi manjši in je zato spomladansko odjugo na tem pobočju pričakalo nenavadno veliko snega.

Naravnost v vpadnici nevarnega pobočja poteka t.i. servisna cesta. Ocenjujemo, da bi lahko bil ob prehodu počasnega polzenja v snežni plaz del ceste popolnoma zasut, plaz pa bi zaradi velike količine snega lahko skozi gozd dosegel smučišče.

Za večjo varnost obiskovalcem Zelenice svetujemo, da se do konca sezone izogibajo uporabi servisne ceste in naj za vzpon raje uporabijo nekdanjo smučarsko progo. Seveda pa morajo tudi izbiro smeri vzpona in spusta po smučarski progi prilagoditi snežnim razmeram.

Obenem prosimo obiskovalce gorá nad Ljubeljem, da nam s svojimi fotografijami pomagajo spremljati razvoj dogodkov nad servisno cesto, najlažje tako, da nam fotografije posredujete preko tega spletnega obrazca. Vse prispele fotografije bodo sproti objavljene tukaj. Hvala!

Sodelavci projekta NH-WF z GIAM ZRC SAZU

 

4. srečanje projektnih partnerjev in strokovna delavnica o snežnih plazovih

Ljubljana, torek, 26. marec 2013

V okviru 4. srečanja projektnih partnerjev projekta NH-WF (Operativni program SI‑AT 2007–2013) smo organizirali več zanimivih dogodkov, ki so bili krona letošnji dolgi in nadpovprečno ter še zdaleč ne končani snežni sezoni 2012/13. V dopoldanskem času sta potekala v prostorih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) dva delovna sestanka. Prvi je bil namenjen  izmenjavi meteoroloških podatkov med obema pristojnima državnima službama (ARSO in ZAMG), drugi pa razgovoru slovenskih deležnikov, ki se pri svojem delu srečujejo s spremljanjem, obveščanjem in opozarjanjem pred nevarnostjo snežnih plazov. Če je bil prvi sestanek bolj ali manj le formalne narave, pa je razgovor med udeleženci s področja varstva in zaščite pred snežnimi plazovi pokazal, da nas čaka na tem področju še veliko dela.

Po rednem usklajevalnem sestanku vseh štirih partnerjev projekta NH-WF so se udeleženci tega in dopoldanskih aktivnosti ter nekateri drugi zainteresirani, udeležili strokovne delavnice o snežnih plazovih, ki je bila prva te vrste v Sloveniji. Skoraj 30 slušateljev je prisluhnilo šestim, vsebinsko zelo raznovrstnim predstavitvam na temo snežnih plazov. Avtorji so predstavili zdrsne plazove (eno od vrst snežnih plazov), modeliranje obsega plazov z numeričnim modelom,  učinkovitost lavinskih biltenov ter uporabo različnih vrst laserskega skeniranja pri meritvah višine in prostornine snežne odeje ali plazovine. Še posebej zanimiva je bila preliminarna analiza poskusnega krajevnega lavinskega biltena za Srednje Karavanke, ki je eden od neposrednih učinkov projekta. Ob tem se so se porodila številna vprašanja, ni pa manjkalo tudi pripomb in predlogov.

Delavnica je pokazala, da vlada za to področje pri nas veliko zanimanje, vendar so tovrstne vsebine precej nepregledne in razpršene. Podobno pa je tudi s tistimi, ki se pri nas ukvarjajo s to tematiko. Strokovna delavnica je pripomogla k temu, da smo se na enem mestu srečali tisti, ki nas problematika snežnih plazov resnično zanima in nismo biti ravnodušni do mačehovskega odnosa pristojnih na državni ravni, ki ne uvidijo potrebe po ustanovitvi redne lavinske službe. Svoj prispevek nam je na svoj način posredovala tudi narava sama, saj je večji del dneva snežilo. Drugi dan srečanja so projektni partnerji izkoristili za skupen ogled snežnih razmer in vzorčenje snega na območju Kofc ter izmenjavo praktičnih izkušenj in znanj pri pripravi lavinskega biltena.

Miha Pavšek

Koordinator projekta in srečanja na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU

 

 

Seznam predstavitev na popoldanski strokovni delavnici na GIAM ZRC SAZU:

1. Arnulf Wurzer (ZAMG & LWD Steiermark, Gradec):

Zdrsni snežni plazovi.

2. Žiga Jeriha (Ehoprojekt, d.o.o., Ljubljana):

Modelska presoja snežnih plazov z numeričnim modelom AVAL 1D  na izbranih primerih v Sloveniji.

3. Jernej Burkeljca (Inštitut za medijske komunikacije , Univerza V Mariboru):

Učinkovitost lavinskih biltenov in vizualni jezik komuniciranja o naravnih nevarnostih.

4. Miha Pavšek, Jaka Ortar in Manca Volk (GIAM ZRC SAZU, Ljubljana):

Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke

5. Vasja Bric (Geodetski inštitut Slovenije):

Metode za meritve višine snežne odeje in premikov kamninskih gradiv.

6. Alexander Prokop (Department für Bautechnik und Naturgefahren, Institut für Alpine Naturgefahren, Universität für Bodenkultur, Dunaj):

Uporaba terestričnega laserskega skeniranja za meritve debeline snežne odeje.

 

Dvodnevni lavinski tečaj in terenska delavnica »Snežni plazovi brez meja/

Two days lasting avalanche course and field workshop »Avalanche without Frontiers«

(16.–17. 2. 2013, Zelenica/Slovenija)

SLO

Zadnji vikend v februarju je potekal nad Ljubeljem, natančneje v domu na Zelenici in okolici v okviru projekta “Naravne nesreče brez meja” mednarodni lavinski tečaj in terenska delavnica z naslovom “Snežni plazovi brez meja”. Na njem je, pod budnim očesom strokovnjakov z obeh strani meje, aktivno sodelovalo več kot 40 udeležencev, večinoma pohodnikov, turnih smučarjev in deskarjev iz Avstrije in Slovenije.

Poleg učenja iskanja zasutih v snežnem plazu z lavinsko žolno in sondiranjem, so udeleženci preizkušali trdnost snežne odeje in tako spoznavali, kdaj je bolj in kdaj manj varno turo nadaljevati. Pri učenju iskanja zasutih v snežnih plazovih pa so lahko občudovali tudi lavinska reševalna psa, ki sta bila s svojima vodnikoma najhitrejša. Ni manjkala niti demonstracija uporabe samonapihljive (ABS) vreče, ki uporabnikom ob pravočasni sprožitvi poveča možnost, da po zaustavitvi plazu ostanejo nad snežnim površjem in s tem tudi možnost preživetja, ter predstavitev najnovejše večopravilne lavinske žolne. Istočasno je bilo za potrebe raziskovanj izvedeno tudi terestrično lasersko skeniranje območja plazu v Centralni grapi in Šentanskega plazu, ki bo skupaj z enakim skeniranjem v marcu pripomoglo k boljšemu razumevanju kopičenja in premikanja snega. Poleg informacij o vremenu v gorah pozimi, so se udeleženci tečaja in delavnice seznanili tudi s pripravo, vsebino in podobo poskusnega lavinskega biltena za Srednje Karavanke, ki ga objavljalo vse od začetka letošnje zime.

Tečaj je bil sestavni del projekta v okviru operativnega čezmejnega programa Slovenija–Avstrija z naslovom “Naravne nesreče brez meja”, natančneje vsebinskega sklopa, namenjenega seznanjanju javnosti s problematiko snežnih plazov na lavinsko ogroženih območjih, med katerimi so še posebej izpostavljene gorske pokrajine. Skrb za organizacijo dogodka je prevzel na slovenski strani Geografski inštitut Antona Melika (GIAM) ZRC SAZU v sodelovanju z vodilnim partnerjem projekta, koroško izpostavo avstrijskega Zveznega urada za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG) ter Geodetskega inštituta Slovenije (GI). Velik del praktičnega dela tečaja so opravili tudi reševalci iz Društva gorske reševalne službe Tržič. Ob zaključku tečaja so udeleženci izrazili veliko zadovoljstvo ob na novo pridobljenem znanju in veščinah.

ENG:

An avalanche course and field workshop with the title “Avalanche without Frontiers” took place on last weekend in February above the Ljubelj/Loibl-pass, precisely in Zelenica hut and its surrounding. This happened within the framework of the project »Natural Disasters without Frontiers«. Under the supervision of avalanche experts from both sides of the Slovene–Austrian border, more than 40 participants – mostly mountaineers, tour-skiers and boarders – took an active part.

Besides learning of, how to search in an avalanche buried persons with the help of an avalanche beacon and probing, participants also test the hardness of a snow cover and thus learn when it is more or less safe to continue with the mountain tour. They were also able to admire quick finding of a buried person by avalanche rescue dogs under the supervision of their dog guides. Among other the demonstration of self-inflatable (ABS) airbag was demonstrated, which enable the users staying above the snow surface, by timely triggering, higher chances of survival after the avalanche stops. At the same time a new model of multi-functional avalanche beacon was presented. For the research purposes the terrestrial scanning of some avalanche prone slopes above Zelenica was made. This will contribute, together with later scanning in March, to the comparison and better understanding of snow-drift building and snow movements. The participants of course and workshop were presented the sources of winter weather information and the preparing, content and the outward form of an experimental avalanche bulletin for Central Karavanks , which is regularly published since the beginning of this winter.

The course was a part of a project “Natural Hazards without Frontiers” within the frame of a cross-border  operational program Slovenia–Austria, precisely the working package, aimed to inform and learn the public about the avalanche topic on the avalanche-endangered areas, where a mountainous one’s  prevail. The organization of the event was on Slovenian side in hands of Anton Melik Geographical Institute ZRC SAZU, together with the leading partner from Austria – Carinthian branch of Central bureau for Meteorology and Geodynamics (ZAMG) and Geodetic Institut of Slovenia. Large part of a practical work was done by the members of Society of Mountain Rescue Service from Tržič. At the end, the participants were very satisfied with the new acquiring of new avalanche knowledge and skills.

Photo: Vasja Bric, Miha Pavšek

 

photo: Metod Škarja

 

Vremenska postaja na Stolu žal trenutno začasno ne deluje.

Zaradi zahtevnejših del in težje dostopnosti na popravilo še čaka,

vendar upamo, da napake čim prej odpravimo.

Hvala za razumevanje!

ekipa NH-WF

 

Weather station on Hochstuhl is temporary out of order.

Due to complex repair and demanding access the station is still waiting for maintenance.

We are trying to fix the station as soon as possible.

Thank you for your understanding!

NH-WF team

 

 

 

 

 

V zadnjih dneh smo začeli z pripravo poskusnega krajevnega lavinskega biltena (PKLB).

Zaenkrat je vse skupaj še v fazi priprave, testiranja in reševanja tehničnih težav.

Želimo si, da bi jih čimprej rešili, do takrat pa vas prosimo za vaše razumevanje!

 

 

 
 

Few moments from the todays instalation of weather station nearby Koschutahaus, Kärnten.

© 2014 << NHWF - NEWS BLOG Suffusion theme by Sayontan Sinha